Stresshåndtering
Stress er en tilstand og ikke en sygdom og muligheden for stress vil altid være til stede i vores liv. Der findes den positive stress og den negative stress.
Altafgørende er det, at blive klar over hvor og hvad er stressfaktorerne – er det på arbejdspladsen, i det private eller følelsesmæssigt. Samtidig også blive klar over, hvem er ansvarlig – kan der gøres noget og hvem skal gøre noget.
Vi kan dog alle blive bedre til at håndtere stress, så belastende situationer medfører mindre stresspåvirkning, og dermed øger vores modstandskraft over den helbredsskadende effekt den længerevarende stress har. Altså måske lære at sige pyt, sætte grænser etc.
Vi har alle forskellig grænse for, hvornår vi føler os stresset samt forskellige måder at håndtere stress på. Den måde vi håndterer eller tackler stress på kaldes for coping eller mestring. Hvis vi ikke formår at cope, dvs. tackle eller håndtere stressfyldte situationer og bringe kroppen tilbage i balance, så kan stress føre til alvorlige helbredsproblemer.
Stresshåndtering handler om valg, principper/overbevisninger og ændret adfærd
Der findes mange forskellige råd til god stresshåndtering – personligt og på arbejdspladsen. En del af disse råd lyder lette, men er det langtfra altid, da stresshåndtering handler om forandringer – valg, principper/overbevisninger og ændret adfærd.
Forandringer sker ikke fra den ene dag til den anden. Forandringer tager tid, og kræver en vedvarende indsats, hvis du vil opnå varige resultater, men til gengæld er gevinsten stor. Ofte skal der både en ydre og en indre indsats til for at ændre situationen, men nogle stresshåndterings strategier er dog lige til at gå til.
Du kan blive bedre til at tackle din stress
Når vi taler personlig stresshåndtering, er der ikke én universalløsning som gælder for alle, da mennesker er forskellige. En del af arbejdet i forhold til stresshåndtering består i at finde frem til de metoder og teknikker, som fungerer bedst for netop dig.
Symptomer på stress kan være:
Fysiske:
-Smerter
-Hovedpine
-Hjertebanken
-Svimmelhed
-Træthed
-Rysten på hænder
-Svedeture
-Mavesmerter
Psykiske:
-Humørsvingninger
-Vrede/Irritabilitet
-Hukommelsesbesvær
-Uoplagthed
-Rastløshed
-Angst
Adfærdsmæssige:
-Søvnløshed
-Øget/nedsat appetit
-Lav selvfølelse
-Ubeslutsomhed
-Sygefravær
-Ingen humor
Kursus tilbydes med stresshåndtering og mindfulness i èt. Hvor de mange gode teknikker fra mindfulness bruges som værktøjer. Se under kursus